dimarts, 21 de febrer del 2012

Traç de la natura

Aquest és un llibre genial, ben fet i que val la pena tenir-lo en compte.
És un recull de dibuixos i investigacions que va fer Jordi Sabater Pi al llarg de la seva vida. No solament va ser el descobridor del Floquet de Neu, va fer estudis sobre l'ènia fang, ximpanzés, goril·les, bonobos, selves...



Si en voleu saber més:
MDC ( Memòria Digital de Catalunya)

dimecres, 8 de febrer del 2012

A la lluna... amb Tintin

Aquest va ser el títol de la xerrada a càrrec de Manuel Moreno que vam poder escoltar ahir a la Biblioteca Artur Martorell, la primera d'un cicle de conferències sobre ciència i literatura.

 Aquí us deixo algunes idees-perles que ens va oferir el Manuel Moreno per poder treballar temes científics amb l'alumnat amb aquests dos àlbums de Tintin:
- ciències que es tracten: egiptologia, astronomia, astronàutica, química i física.
- pseudociències: extraterrestres, telepatia i radioestèsia.
- quin és l'arquetip d'un científic? (bata blanca, senyor gran (i les dones?), calb o despentinat, excèntric, distret, capficat...)
- comparar el coet X-FLR6 amb el que Hergé es va inspirar, la bomba V
- tipologies de motors: convencional i atòmic
-conceptes com: velocitat d'escapament de la Terra, acceleració progressiva, moviment uniformement accelerat, gravetat, ingravidessa, tensió superficial, caiguda lliure d'objectes
- els astronautes: adaptació a condicions climàtiques extremes i a diferències gravitacionals, vestits espacials, materials emprats.
I el consell que ens va donar va ser:
Amb el coneixement científic podem anar més enllà i deixar de ser un espectador passiu i eixamplar horitzons. La ficció ens pot ajudar a obrir expectatives envers la ciència.